2016. augusztus 31., szerda

Izotóniás sóoldat

Fiziológiás (izotóniás) sóoldat házilag a babának és az egész családnak, és a sóról sok-minden


Oldalainkon már foglalkoztunk a só és a sóoldatok jótékony felhasználási lehetőségeivel. Mivel közeledik az őszi megfázási szezon, ezért összefoglaltuk az eddigi írások lényegét.
További részletek: Az orr egészsége * Sókristály terápia *

Az izotóniás cikk forrása: http://egeszseges-eletmodszerek.hu/
Source: offthegridnews.com via Cheryl on Pinterest
A fiziológiás sóoldat hatékonyan tisztítja a légutakat és már csecsemőknél is nyugodtan alkalmazható. Nincs mellékhatása, nem lehet túladagolni és nem irritálja és szárítja a nyálkahártyát. 
Nátha, influenza, arcüreggyulladás és légúti allergia esetén érdemes alkalmazni. Bár ennek az ára a gyógyszertárban sem magas, viszont, ha a tengervizes orrsprayek árával hasonlítjuk össze jelentős összeget takaríthatunk meg, ha otthon készítjük el magunknak vagy a babának.

Az „izotóniás” vagy „fiziológiás” koncentráció 0,9 %-os nátrium-klorid (konyhasó) koncentrációnak felel meg, azaz egy liternyi vízben 9 g nátrium-klorid, vagy azzal egyenértékű só található. A szervezet víztereiben, így a vérben is ez a só-koncentráció jellemző. Azonban nincs szükség mg pontos mérlegre a mi esetünkben, a sós oldat úgy is hatásos lesz.

Elkészítéséhez 1 liter vízbe egy csapott evőkanál tengeri sót, vagy 2 dl vízbe egy mokkáskanálnyi sót tegyünk. A só ne legyen jódozott, nem feltétel a tengeri só, lehet sima konyhasó, de készülhet akár himalájai sóval is. Víznek legjobb a desztillált víz, de alaposan felforralt vizet is használhatunk, csecsemőnek készülő orrcsepp esetén babavízzel is készülhet. Bár egyszerre nem érdemes nagy mennyiséget készíteni, a sóoldat hűvös helyen akár fél évig is tárolható.

Érdemes gyógyszertárból beszerezni egy orrspray pumpa feltétet és, ha nincs otthon, egy hozzá való csavaros üveget, ez összesen 200-300 Ft-os tétel és bármikor újratölthető. Adagolhatjuk -szintén patikában kapható- cseppentővel is.

Csecsemők esetén mindkét orrlyukba két-két csepp sóoldatot kell cseppenteni, vagy egy-két fújás a spray-vel, majd 3-4 perc után a megfelelő szívóeszközzel a fellazult orrváladék könnyen eltávolítható.

Náthás időszakokban és allergia szezonban a sóoldat használata gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, érdemes vele gargarizálni és inhalálni is, sőt átöblíteni vele az orrot, így még hatásosabb, mint orrcseppként és segít megelőzni az arcüreggyulladást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése