2013. augusztus 26., hétfő

Tai Chi

Koncentráció, önismeret, fegyelem, kitartás, tudatosság, változás,  gyógyítás, öröm, egyensúly, 
egység, lazaság, áramlás, lesüllyesztés, jelenlét

"Milliók gyakorolják naponta az utcákon és a tereken ezt az elmét lecsillapító hatású mozgásmeditációt. Ez tekintélyes hatást gyakorol a közös energiamezőre, és gondolkodást mérséklő és jelenlétet generáló hatása révén némileg a fájdalomtestet is gyengíti.

A fizikai testet is bevonó spirituális gyakorlatokat, mint amilyen a tai chi és a chi kung egyre nagyobb mértékben fogadja be a nyugati világ. 

Ezek a gyakorlatok nem teremtenek elkülönülést a test és a lélek között, és segítenek meggyengíteni a fájdalomtestet. Fontos szerepet fognak játszani a globális felébredésben." ( Eckhart Tolle: Új Föld )




Vadas Mihály: Yang Tai Chi Chuan 103 Mozdulat (részletek)

A koncentráció az akarat helyes használata, az önismeret, amely indul a fizikai testünktől, a mozdulatoktól, alkati sajátosságainktól, energiáink, érzelmeink, gondolataink megismeréséig, és azon is túl, fegyelem, amely nélkül nincs fejlődés, kitartás, spirituális alapérték, minden eredmény kulcsa, tudatosság a tai chi egyik legszebb gyümölcse, a helyes gyakorlás következménye.

A 21. században nem ismerek hatékonyabb, és talán gyorsabb módszert, ami ezt meghozza – ha itt egyáltalán sebességről lehet beszélni – változás, maga az élet és a tai chi, mint a változások törvényszerűsége, gyógyítás, ami bekövetkezik testi és lelki szinten,öröm, mint a lélekminőség tiszta megjelenése, egyensúly, amire olyan sokan vágyunk,egység, amely felismerhető és képes a tai chi által megszületni, lazaság, amely egyszerűnek tűnik.

De mégis olyan nehéz megvalósítani, hogy feladjunk minden ellenállást, és létrejöjjön az áramlás, a tao, lesüllyesztés, „ha van lent akkor van fönt is” stabilan és két lábbal állni a földön spirituális gyökerünk, amely egyben az égi kapcsolat alapja, jelenlét ajándéka, amelyről sokat beszélünk, de olyan nehéz megélni, és amely a gyakorlásunk során olyan természetesen megszületik.





Vadas Mihály: A tanfolyamok, a tanítás kapcsán két kulcsfogalmat kell még megemlítenem, amire minden körülmények között törekszem: integráció és helyes kapcsolat.

Az egység, amelyet személyiségünk "elemei" alkotnak, alapja a helyes kapcsolatoknak, többek közt gondolataink és cselekedeteink, fizikai testünk és érzelmeink, személyiségünk és lelkünk között.

Ma már tudom, hogy ezért választottam a tai chi - t és a taoista gyakorlatokat, mert a megfelelő eredmények eléréséhez nem ismerek ezeknél korszerűbb módszert. Bővebben: http://www.taiji.hu/

Letölthető videók: http://taichi.lap.hu/letoltheto_videok/24170788

Gyakorlatok, edzésterv képekben. Forrás: http://www.edzestervezes.hu/tai-chi-chuan.html


Integrált gyakorlatok: Forrás: http://www.integraltaichi.org/

Az Integral Tai Chi egy egészségfejlesztő gyakorlat sorozat, mely alapja 10 rövid formából, egy relaxációs gyakorlatból és meditációból áll. 

Célja, hogy a testben lévő gerinc mellett elhelyezkedő fő csakrákon átáramló energiát átalakítsa, s ezzel mélyreható változást hozzon fizikai, érzelmi, mentális létünkre, elérjünk általa egy magasabb tudatosságot és mélyebb megértést.

Integrálja a jóga csakra rendszerét, relaxáló és nyújtó gyakorlatait, a Tai Chi yin és yang filozófiáját, a Qi Gong energetikai gyakorlatait, továbbá a meditációt egy holisztikus rendszerbe. 

Segítségével képesek leszünk a jól lét állapotának fenntartására, valamint egy magasabb energiaformának, egy magasabb tudatosságnak az elérésére, mely kihatással van világszemléletünkre, életstílusunkra, körülményeinkre egyaránt. 

Az ITC filozófiája, hogy mindig a teljes képet nézzük. Ezért nem lehet csak a testtel, vagy csak a tudattal foglalkoznunk, hiszen a kettő szerves kapcsolatban van egymással.


Mögöttes jelentés

A 10 forma az Ég gyakorlattal kezdődik és a Földdel végződik. Az Ég és a Föld forma a Változások Könyvének – kínaiul Yi Jingnek – két első trigramjáról kapta a nevét, mely a Chien és a Kun. 

Az ősi könyv segítséget nyújt számunkra azon princípiumok megértéséhez, melyek kormányozzák az Eget és a Földet. Így mindennek a kezdete az Ég (Chien) és Föld (Kun) szimbólum, mely bemutatja a Yang és a Yin princípiumát, azaz az univerzum pozitív és negatív polaritását.

Az Ég és a Föld forma közötti 8 gyakorlat 8 szimbolikus állatot mutat be. Mind a 8 állat, valamint az Ég és a Föld forma összefügg a test energia központjaival, melyet csakra néven ismerhetünk. 

A 10 forma lépésről lépésre emeli fel a gerincoszlop mentén az energiát (qi-t) a csakrákba, hogy az adott csakrához tartozó minőséget megtisztítsa, aktiválja, s ezáltal átalakítsa látásmódunkat, érzelmei- és gondolati mintázatunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése